Oorzaken

Oorzaak hamerteen

Een oorzaak van een hamerteen kan erg uiteenlopen.
Vele mensen krijgen jaarlijks te maken met deze medische aandoening, echter niet iedereen is er zich van bewust dat men er vaak meer aan kan doen dan men denkt. Het tijdig signaleren van enkele symptomen kan ervoor zorgen dat een minder zware behandel methode toegepast moet worden.

De voornaamste oorzaken zal hieronder nader worden toegelicht.

Stand van de voet

Een van de voornaamste oorzaken is de stand van de voet. Een hamerteen is slechts één van de vele medische aandoeningen die daarin resulteren. De stand kan aangeboren zijn, maar ook gevormd worden door de tijd heen. Het is te vergelijken met de X en O benen wat mensen vaker te horen krijgen

Korte pezen

Wanneer de pezen te kort zijn, dan zal de teen automatisch een ‘opgetrokken’ stand aannemen, omdat de teen simpelweg te weinig pees heeft om de teen te laten ontspannen. In vergelijking tot de stand van de voet is dit wat lastiger om te verhelpen en zal daar ook vaak een behandeling te pas aan komen.

Verkeerde schoenen

Hoewel het soms onschuldig klinkt kan een slechte schoen voor veel narigheid zorgen. Het dragen van een te kleine / smalle schoen kan ervoor zorgen dat de voet en tenen zich in een geforceerde stand gaat staan. Ook het dragen van hoge hakken zorgt ervoor dat de voet helemaal naar voren wordt geduwd wat zich mogelijk kan resulteren in een hamerteen.

Overige oorzaken hamerteen

Andere mogelijke oorzaken van een hamerteen zijn: verkalking van de slagaders, reuma maar ook diabetes kan meespelen in de oorzaak. Het is dus lastig om duidelijk één oorzaak te vinden voor een hamerteen. Wat misschien wel belangrijker is, is de behandeling.

Laat de oorzaak altijd beoordelen door een arts en ga zelf geen diagnoses stellen. Bij twijfel vraag een second opinion aan.

Comments are closed