Behandeling

Behandeling Hamerteen

Inmiddels vermoed je dat je misschien last hebt van een hamerteen, maar wat nu? Gelukkig hoef je geen medisch expert te zijn om te zien of een teen zodanig gebogen is dat het niet goed is. Vaak is er dan ook sprake van een hamer-teen. Waar je wel een medisch expert voor moet zijn is de behandeling hiervan. Een goede behandeling met een goed resultaat begint bij het maken van een afspraak bij de huisarts. Die kan ervoor kiezen om de aandoening zelf te verhelpen of om je door te verwijzen naar een arts binnen een ziekenhuis. Grofweg kan een uitvoerende arts kiezen voor twee opties:

Conservatieve therapie
Operatie

In de meeste gevallen zal in het begin zal de conservatieve therapie de voorkeur genieten boven een operatie. Uit ervaring blijkt dat de pijn al erg verminderd is van de hamerteen door de conservatieve therapie. Een voorbeeld van zo’n behandelmethode is het dragen van een speciale zool zodat de hamerteen zich wat meer kan ontspannen.  Mocht de pijn toch aanhouden dan zal de arts in overleg met de patiënt instemmen voor een operatie.

Een operatie van de hamerteen wordt tegenwoordig niet alleen meer door een ziekenhuis uitgevoerd. Er zijn tal van privéklinieken die deze behandeling ook uitvoeren. Over het algemeen ligt het kwaliteitsniveau van beiden erg hoog. Een belangrijke tip is het zorgvuldig uitkiezen van een privékliniek. Het kan voorkomen dat een zorgverkering deze behandeling bij een specifieke zorgkliniek niet wilt vergoeden. Dat zou achteraf een flinke financiële klap kunnen zijn voor de patiënt. Overleg dus goed samen met jouw verzekeraar.

De operatie van een hamerteen

Er zijn over de jaren heen meerdere verschillende operatietechnieken uitgevoerd voor de behandeling van de hamerteen. Door de ontwikkeling van de medische wereld wordt de ingreep steeds makkelijker en patiëntvriendelijker.

De operatie kan in sommige gevallen ook zonder een grote snee te maken bij de teen. Dit is echter wel afhankelijk van de ernst van de hamerteen. In lichte gevallen kan er besloten worden om de buig en strekpezen via een kleine snee te verlengen. Hierna moet het botje van het eerste kootje worden gebroken om zo alles recht te krijgen. Na de behandeling van de hamerteen wordt de wond gedicht en begint de herstelperiode. Deze periode duurt over het algemeen tussen de vier en twaalf weken en is afhankelijk van vele factoren zoals de mate van verbuiging en persoonlijke activiteiten.

Het is zeldzaam maar soms volstaat deze ingreep ook niet en zal er een oplossing gevonden moeten worden die op maat gemaakt is voor de patiënt. Hiervoor zal ook een specialist betrokken worden. Wat en hoe deze behandeling precies werkt kunnen we niet zeggen omdat dit simpelweg teveel verschilt qua patiënt.

Ga zelf niet een diagnose stellen maar maak een afspraak met een huisarts. Vertrouw je het oordeel van de arts niet, vraag dan een second opinion aan.

Comments are closed